Faalangst


Wat is faalangst eigenlijk en hoe is het te voorkomen? Letterlijk betekent faalangst: de angst om te falen. Op zich is ieder mens bang om te falen; dat is helemaal niet zo erg. Vaak is het juist een motiverende factor. Maar sommige mensen zijn zó bang om het niet goed te doen, dat ze zichzelf blokkeren in plaats van motiveren. Er komt niet uit wat er gezien de mogelijkheden inzit.

Twee soorten angst Er zijn twee soorten angst: angst als toestand en angst als karaktereigenschap. Faalangst voor het rijexamen is een voorbeeld van angst als toestand. U bent voor het rijexamen extreem (ongezond) zenuwachtig, terwijl u in heel veel andere situaties helemaal geen last hebt van angst. Als u last hebt van faalangst voor het rijexamen zakt u vaak keer op keer voor het rijexamen. Terwijl u in ontspannen lessituaties een prima bestuurder bent. Zonde, natuurlijk.

Een andere vorm van angst is angst als karaktereigenschap. In dat geval is er sprake van angst als persoonlijkheidsstoornis, die op veel momenten van de dag voor problemen zorgt. Wij bij rijschool Heibrink zijn gespecialiseerd in het begeleiden van kandidaten met faal angst, door het volgen van speciale trainingen.

Rijangst


Rij angst (amaxofobie) is een overmatige en niet-functionele angst om een voertuig te besturen . Het begrip rij angst is vooral bekend als belemmerende emotie bij het rijden in een auto.


Rij angst door paniekstoornis, vaak ook snelwegangst
Rij angst na een (bijna) ongeval
Rij angst ten gevolge van faalangst
Rij angst routinegebrek
Rij angst door vaardighedentekort
Rij angst als gevolg van andere (angst)stoornis

Mensen met rij angst zijn veelal niet alleen bang voor het verkeer of het autorijden zelf. Ze zijn ook vaak bang voor de symptomen van hun eigen lichamelijke angst, zoals spierkrampen en/of duizelingen, hyperventilatie, hartkloppingen, wanhoop gedachten etc. Wij, bij rijschool Awin, zijn gespecialiseerd in het begeleiden van kandidaten met rij angst, door het volgen van speciale trainingen.

Faalangst examen


Sinds een aantal jaren is het ook mogelijk om een faalangst examen af te leggen. Wat is er anders aan het faalangst examen? Je krijgt een rijvaardigheidsadviseur die is getraind in het begeleiden van mensen met faalangst. Er is meer tijd om je op je gemak te stellen. En tijdens de rit kun je om een time-out vragen. Het examen zelf is in principe een gewoon rij examen (route, moeilijkheidsgraad en zelfstandig rijden). Een faalangst examen duurt wel wat langer dan een gewoon examen, deze duurt namelijk 80 min. Daar zit ook het verschil in dat de rijvaardigheidsadviseur de tijd voor je neemt. Het rijden zelf duurt ongeveer 35 minuten. Je Kunt jezelf ook testen op www.faalangst.nl om te kijken of je in aanmerking komt voor een faalangst examen.

Geen stress of faalangst dankzij rust en geduld van ervaren instructeur!

Lees meer over faalangst op de website van CBR.